פציעה בטיסה

להאזנה:

 

טיסה מישראל לצרפת שנקלעה לכיס אוויר, גרמה לפציעתם של 13 נוסעים באורח קל. האם הם יפוצו כעת על ידי חברת התעופה? פציעה בטיסה היא סוגייה שמעסיקה רבים, בשל העובדה שהליכי התביעה והפיצוי משתנים בהתאם לכל מקרה. אז מה קובע החוק לגבי אפשרויות התביעה, מהי עמדתם של בתי המשפט בנושא ומתי לא ניתן לתבוע כלל? על כך במאמר שלפניכם:

 

פציעה בטיסה עלולה להתרחש

כאשר אנו מתיישבים בכיסאות המטוס וממתינים להמראה, הציפיה שלנו היא לטיסה חלקה ומהנה, נטולת תקלות, שתעבור בשלום ושתנחית אותנו ביעד בבטחה. אלא שלמרבה הצער מטוסים אינם חפים מתאונות וגם בתוכם עלול נוסע להיפגע מעגלת המזון או ממזוודה שנפלה מתא האחסון, לסבול מכוויה בעקבות תה רותח ואפילו מפציעת גב קשה בעקבות החלקה ונפילה בעלייה או בירידה מהמטוס.

 

פציעה במהלך טיסה: למי פונים בנושא?

כמעט בכל מקרה של פציעה במטוס, האחריות תוטל על חברת התעופה. אחריות זו מוטלת כאשר נגרם לנוסע נזק גופני ו/או נפשי בתוך המטוס, או במהלך עלייה או ירידה ממנו. כדי להוכיח כי לא מגיע לנוסע פיצוי על פציעה בטיסה, חברת התעופה תצטרך לספק הוכחות לכך שהנוסע עצמו היה אשם בנזק שנגרם לו, או לכל הפחות תרם לגרימת אותו הנזק. אפשרות נוספת היא שחברת התעופה תוכיח כי היא ועובדיה נקטו בכל אמצעי נדרש כדי לצמצם סיכון לנזקים ולמנוע אותם ככל יכולתם.

מערכת היחסים בין חברות תעופה לנוסעים שלהן מוסדרת באמנת מונטריאול ואושרה בישראל במסגרת חוק התובלה האווירית.

פציעה בטיסה
פציעה בטיסה

מה ההבדל בין תביעה על פציעה במטוס לבין תביעה בשל ביטול או איחור בטיסה?

פציעה בטיסה, להבדיל מעיכוב בטיסה, דורשת הוכחת נזק באמצעות חוות דעת רפואיות. הנוסע מחויב להראות כי נגרם לו נזק כתוצאה מתאונה (המוגדרת כאירוע בלתי רגיל או בלתי צפוי, או כהתרחשות חיצונית לנוסע שגרמה לחבלה, פציעה או למוות).

 

ואם הפציעה לא התרחשה בעקבות תאונה?

במקרים של פציעה בטיסה שנגרמה כתוצאה מאירוע אחר, לדוגמה אירוע מוחי או לבבי המוגדרים כפנימיים לנוסע, לא קיימת האפשרות לתבוע פיצויים מחברת התעופה. במילים אחרות, רק באירועים שהוגדרו חיצוניים לנוסע נקבע כי חברת התעופה צריכה לשלם פיצוי לנוסעים.

 

מה שבין תאונה במטוס לבין תאונה בשדה התעופה

נוסע מגיע לנמל התעופה, דורך על שלולית מים קטנה בנתיב הליכתו, מחליק ונפצע. האם במקרה כזה הוא יהיה זכאי לפיצוי ככל נפילה במטוס עצמו? ובכן, זה תלוי אם הנוסע עבר כבר את דלפקי הבידוק וקרוב לשער העלייה למטוס. במידה וכן, הוראות האמנה יחולו על הנוסע, למרות שהוא לא עלה לכלי הטיס.

 

שימו לב – ההתיישנות בגין פציעה בטיסה היא שנתיים בלבד!

הבדל נוסף ומהותי מאוד בין הגשת תביעת פיצוי פציעה בטיסה ובין תביעות פיצוי בתאונות אחרות מתייחס לתקופת ההתיישנות שבחוק. אם נגרמה לכם תאונה בתוך המטוס, בעלייה אליו או בירידה ממנו ושגרמה לכם לנזק גופני – תוכלו לתבוע במהלך שנתיים בלבד מיום התאונה עצמה. אם המועד חלף, ההתיישנות תיכנס לתוקפה וחברת התעופה לא תוכל לפצות אתכם גם הנזק שנגרם לכם הוא משמעותי.

 

דוגמאות לאירועים מורכבים בטיפולו של עו"ד אשר רוטבאום

כוויה בטיסה, נפילה בטיסה, מוות בטיסה ועוד שורה של מקרים מצערים עשויים לגרום לפגיעה פיזית או נפשית בכל דרגות החומרה. בהתרחשות של אירוע שכזה, חשוב לפנות מיידית לעורך דין דיני תעופה המתמחה בנושא ושיוכל למצות את זכויותיכם המלאות מול חברת התעופה. לפניכם מספר מקרים של פציעות קשות ומורכבות בהם טיפל משרד עורך דין אשר רוטבאום:

במרכז תביעה תקדימית כלפי חברת יונייטד איירליינס בסכום של חמישה מיליון ש"ח, עומד נוסע שספג חבלה קשה ביותר ממזוודה שנפלה על ראשו מתוך תא האחסון. לנוסע נגרם נזק נוירולוגי קשה עד כדי ניתוח מוח לניקוז קריש דם שהתגלה לו, תקופת שיקום קשה ביותר ועזיבת עבודתו כמהנדס וראש צוות בחברת הייטק גדולה.

במקרה אחר, נכוותה נוסעת בת 6 בדרגה 2-3 משוקו רותח שנשפך עליה במהלך טיסה של חברת התעופה אייר פרנס. כתוצאה מהכוויה הקשה היא נאלצה לאשפוז ממושך וסדרה של השתלות עור. בפועל, השוקו שיועד לה ולבקשתה, התקבל בכוס קרטון חד פעמית, נטולת מגן חום ומכסה, בטמפרטורה שאיננה מתאימה לשתייה המיועדת לילדים.

הילדה נגעה בכוס הרותחת ונרתעה, כתוצאה שמטה מידה את הכוס וכך נשפך המשקה הלוהט על ירכיה ואצבעות כף רגלה. למרבה הצער, גם התנהלות החברה לאחר מכן הייתה רשלנית – בנחיתה לא היה נוכח צוות רפואי שיכול לחבוש את הכוויה וגם לא כיסא גלגלים המאפשר לה שינוע לטובת טיפול מיידי בשדה התעופה.

מקרה שלישי של פציעה בטיסה בטיפולו של עו"ד אשר רוטבאום, התרחש בטיסה של חברת אל על לדרום אפריקה, במהלכה חוו הנוסעים במהלך טיסה מערבולת אוויר שכלל צלילה של המטוס ללא כל התראה וכעבור מספר שניות התיישרות חדה.

אנשי צוות האוויר לא תקשרו עם הנוסעים בשום שלב, לא נדלקו נורות אזהרה והתראה לא נמסרה בנושא. נוסעים אחדים עפו ממושביהם לתקרת המטוס ולאחר מכן הוטחו בחוזרה ברצפת המטוס. אחד הנוסעים, חבר הכנסת וסגן שר הביטחון לשעבר, ויצמן שירי, סבל משברים בצלעות ושטף דם בבית החזה, שהובילו מאוחר יותר לכדי גילוי של קרע בדופן הפנימית של אבי העורקים ולצורך בניתוח חירום מציל חיים.

עו"ד אשר רוטבאום, מומחה בדיני תעופה ונזיקין, עוסק בהליכי ליטיגציה מורכבים מול חברות תעופה ישראליות וזרות. אם נפגעתם במהלך טיסה, בעלייה או בירידה מן המטוס, בדקו כבר עכשיו את זכאותכם לפיצוי כספי – שילחו את פירוט המקרה ואת תאריך הטיסה לווצאפ משרדנו או לכתובת המייל: office@rotbaumlaw.com.

לקריאת הכתבה המלאה ב-mako

פציעה בטיסה - כתבה במאקו

אהבתם? שתפו!
בדקו זכאותכם לפיצוי כספי
מה תאריך הטיסה?