סוויס מוגדרת כחברת התעופה הלאומית של שווייץ אך היא בבעלותה של חברת לופטהנזה הגרמנית. החברה מבצעת טיסות בינלאומיות למגוון יעדים לרבות לישראל. החברה מפעילה כיום שתי טיסות יומיות בין תל אביב וציריך והיא מציעה גם כרטיסי טיסה למגוון יעדים בעולם עם עצירת ביניים בציריך. במאמר זה נעסוק בנושא של ביטול טיסה swiss והפיצויים בהתאם לחוק טיבי.
חוק שירותי תעופה
בישראל חוקק חוק שירותי תעופה שזכה גם לכינוי חוק טיבי על שם אחד מיוזמיו של החוק על מנת להסדיר את הנושא של פיצוי על עיכוב טיסות וביטולי טיסות ומתן מענה הולם לנוסעים. החוק הישראלי חל, הן על חברות התעופה הישראליות כמו אל על וארקיע והן על חברות זרות הטסות לישראל וממנה לרבות חברת סוויס השוויצרית-גרמנית.
swiss גובה הפיצוי בגין ביטול טיסה
בכל הנוגע לפיצויים וההטבות הנובעות מחוק טיבי יש להבדיל בין ביטול טיסה swiss לבין איחור או עיכוב של הטיסה. הפיצוי הכספי במקרה של ביטול טיסה הינו כספי וקבוע בהתאם למרחק בקילומטרים של הטיסה שבוטלה.
מכיוון שנמל התעופה הבינלאומי של ציריך מצוי במרחק של כ- 2,812 ק"מ מנמל התעופה בין גוריון, ביטול טיסה swiss מישראל לשוויץ יזכה כל נוסע בפיצוי של 2,120 ₪. כאשר נוסע רכש כרטיס טיסה של סוויס מישראל למיאמי או לסינגפור עם עצירת ביניים לציריך והמקטע הראשון או טיסת ההמשך בוטלו הוא יהיה זכאי לפיצוי של 3,180 ₪.
היכן לתבוע ומתוקף איזה חוק
חברת סוויס כחברת בת של לופטהנזה מחויבת לתקינה של האיחוד האירופי וניתן לתבוע ממנה פיצויים באירופה בהתאם לחוק האירופי או בישראל בהתאם לחוק הישראלי ויש לבחור באחת מהאפשרויות בלבד. הפיצוי תחת החוק האירופי במקרים מסוימים גבוה יותר ותלוי בשער האירו, לעומת הפיצוי שנקבע במסגרת חוק טיבי בש"ח, אך ניהול ההליך באירופה עשוי להיות מורכב יותר.
כפי שמסביר עורך דין דיני תעופה אשר רוטבאום, בתי המשפט בישראל הדנים בתביעות כנגד חברות תעופה זרות פוסקים אך ורק בהתאם לחוק הישראלי.
איזה איחור מוגדר כביטול
על פי החוק הישראלי ("חוק טיבי") איחור של 8 שעות ומעלה מוגדר בתור ביטול טיסה סוויס אשר מזכה בפיצוי הכספי שציינו קודם. לעומת זאת, על פי החוק האירופי איחור של שלוש שעות בלבד כבר יוגדר בתור ביטול טיסה swiss ויהיה ניתן לבטל את הטיסה ולקבל את עלות הכרטיס בחזרה. בנוסף לכך, הנוסע יהיה זכאי לפיצוי בסך של 400 יורו במידה והטיסה הייתה מתל אביב לציריך.
קיומן של נסיבות מיוחדות
בהתאם לחוק טיבי, נוסע לא יהיה זכאי לפיצוי על ביטול טיסה swiss כאשר מפעיל הטיסה ביטל אותה בשל נסיבות מיוחדות שלא היו בשליטתו. על מנת שהחברה תהיה פטורה מחובת הפיצוי צריך להתקיים מצב שגם היא הייתה עושה כל אשר ביכולתה על מנת שהטיסה שבוטלה תתקיים היא לא הייתה מצליחה למנוע זאת עקב הנסיבות החריגות.
הנושא של נסיבות מיוחדות נידון בעבר בבתי המשפט בישראל וכבר נקבע שעל מנת לפטור מפיצוי, חברת התעופה היא שנדרשת להביא ראיות משמעותיות ביותר על מנת לשכנע אותו שביטול הטיסה נבע בשל נסיבות שלא היה בשליטתו.
מקרים חריגים נוספים
החוק החריג את הזכאות לפיצויים על ביטול טיסת סוויס או כל חברה אחרת כאשר חברת התעופה הודיעה לנוסע על הביטול לפחות 14 ימים לפני מועד הטיסה המתוכננת. גם כאשר החברה או סוכן הנסיעות הודיעו על הביטול בין 7-14 ימים טרם מועד הטיסה והציעו טיסה חלופית הממריאה עד שעה לפני מועד הטיסה המקורית וכאשר מועד הנחיתה לא מאוחר משעתיים מהטיסה שנרכשה לא תהיה זכאות לפיצוי.
swiss סיכום ביטול טיסה
אם נתקלתם במצב שבו סוויס ביטלה טיסה שלכם במהלך ארבע השנים האחרונות ולא קיבלתם את המגיע לכם בהתאם לדין, כדאי לכם להכיר את משרד עו"ד אשר רוטבאום המתמחה בתחום. למשרד מומחיות ייחודית בדיני תעופה לרבות בכל הנוגע לחוק טיבי ומשמעויותיו. הניסיון המקצועי שלנו בכל הנוגע להגשת תביעות פיצויים כנגד חברות התעופה יכול להיות היתרון שלכם.
על פי חוק שירותי תעופה, הפיצוי בגין עיכוב בטיסה תלוי במשך הזמן של האיחור. באיחור של שעתיים ויותר חברת התעופה נדרשת לספק לנוסעים מזון, משקאות ושירותי תקשורת. באיחור של 5 עד 8 שעות הנוסע זכאי לכרטיס טיסה חלופי או להשבת התמורה ולשירותי לינה והסעה למלון במידה והטיסה החלופית היא למחרת.
לחברת התעופה שאישרה כרטיס טיסה הכוללות עצירת ביניים אחריות למתן מרווח בין הטיסות שיאפשר לנוסע לעלות על טיסת ההמשך בהתאם לכל הדרישות של שדה התעופה המקומי. כאשר הנוסע לא הצליח לעלות על טיסת ההמשך שלא באשמתו הדבר עשויי להיחשב כביטול טיסה ולזכות אותו בכל הסעדים מכוח החוק לרבות פיצוי כספי.