בשנים האחרונות, נחשפים נוסעים רבים בישראל לסיטואציות שונות, פתאומיות ואף תמוהות שגרמו בסופו של דבר עיכוב בטיסה. חלק מהסיבות מוצדקות למדי: תנאי מזג אוויר קשים, או מצבי לחימה פתאומיים ולא צפויים כמו מלחמת "חרבות ברזל" שפרצה ביום 7.10.23, מהווים תרחישים הגיוניים שבהם טיסה תתעכב, או אפילו תתבטל לגמרי.
יחד עם זאת, האם יש לכם זכויות במקרה של עיכוב בטיסה שנגרמה כתוצאה מ"תקלות טכנית" או במקרה של "אובר בוקינג" שמאלצים אתכם להמתין לטיסה הבאה?
מתכננים לטוס בקרוב? דעו את זכויותיכם במקרה של עיכוב בטיסה
מעשה בטיסה של חברת "יונייטד" מסן פרנסיסקו לשנחאי, שהתארכה מ-13 שעות לשלושה ימים מפרכים ומתישים. שלוש שעות לאחר ההמראה, התגלתה תקלה בתא שירותים אחד במטוס, מה שאילץ את המטוס לנחות באלסקה ולספק לנוסעים שוברים ללינה וארוחות.
כאשר הגיעו הנוסעים לטיסה החלופית למחרת בבוקר, גילו לאכזבתם שהמטוס תקול והטיסה לא תצא כמתוכנן. עיכוב שלישי במספר התרחש כאשר במטוס חלופי נוסף פגע ברק, מה שהצריך בדיקות בטיחות מקיפות לפני המראתו.
אמנם הטיסה המפורסמת הזו נחשבת לאחד המקרים הקיצוניים ואולי גם המוזרים ביותר בהיסטוריה העולמית של עיכובי הטיסות, אך היא מייצגת מכלול רחב של תרחישים אפשריים בהם טיסה שגרתית לחלוטין עשויה להתעכב. ברור שכל עיכוב שכזה, גורם לנוסעים שיבוש משמעותי בתוכניות ולהוצאות כספיות רבות לא מתוכננות (על מלונות, נסיעות, מזון וכיוצ"ב) ולכן במקרים מסוימים הם יהיו זכאים לפיצוי בהתאם לחוק.
בדיוק לטובת מצבים מהסוג הזה, נחקק בשנת 2012 חוק עיכוב טיסה ובשמו המלא: חוק שירותי תעופה (פיצוי וסיוע בשל עיכוב בטיסה או שינוי בתנאי הטיסה), שזכה גם לכינוי "חוק טיבי". על פי חוק זה, חברת תעופה שטיסתה התעכבה, מחויבת לפצות את הנוסעים בפיצוי כספי ובנוסף לכך היא גם תצטרך לדאוג לכם לשירותי סיוע הכוללים אירוח בבית מלון, מזון ומשקאות עד הטיסה החלופית.
באלו תנאים זכאים הנוסעים לפיצוי על איחור בטיסה?
עיכוב בטיסה של שעתיים
נוסע שיש ברשותו כרטיס לטיסה שהמריאה באיחור של שעתיים, זכאי לקבל מחברת התעופה וללא תשלום שירותי סיוע הכוללים מזון, משקאות ושירותי תקשורת.
עיכוב בטיסה של 5-8 שעות
אם הטיסה המריאה בטווח שבין חמש עד שמונה שעות ממועד הטיסה המקורי, הנוסע זכאי לשירותי סיוע. כלומר, חברת התעופה צריכה להעניק לנוסע מזון, משקאות ושירותי תקשורת. בנוסף לכך, קיימת לנוסע הזכות לבטל את כרטיס הטיסה ולקבל לחשבונו השבה מלאה של כספו (ככל שהחליט שהוא איננו מעוניין לטוס).
פיצוי עיכוב בטיסה – רק כאשר העיכוב מעל 8 שעות
על פי חוק טיבי, כל טיסה שהתעכבה בשמונה שעות ומעלה, נחשבת כטיסה שבוטלה ולכן רק במקרה כזה קיימת זכאות לפיצוי כספי. כמובן שבנוסף לפיצוי הכספי, חברת התעופה מחויבת לספק לנוסע שירותי סיוע כפי שפרטנו לעיל.
כאמור, עיכוב בטיסה של שמונה שעות ומעלה מזכה בפיצוי כספי, שנקבע בהתאם למרחק הטיסה בין נקודת המוצא לנקודת היעד בהתאם לנוסחה הבאה:
- טיסה למרחק של עד 2,000 ק"מ – פיצוי בסכום של 1,440 ש"ח (דוגמה: תל אביב – רודוס).
- טיסה למרחק שבין 2,000-4,500 ק"מ – פיצוי בסכום של 2,310 ש"ח (דוגמה: תל אביב – רומא).
- טיסה למרחק שמעל 4,500 ק"מ – פיצוי בסכום של 3,460 ש"ח (דוגמה: תל אביב – ניו יורק).
חשוב לציין שחברת התעופה רשאית להפחית ב- 50% מסכום הפיצויים, אם הנוסע בחר בכרטיס טיסה חלופי וככל שמתקיימים התנאים הבאים:
- מרחק הטיסה החלופית הוא עד 2,000 ק"מ והנוסע הגיע ליעדו באיחור של עד 4 שעות משעת ההגעה המקורית.
- מרחק הטיסה החלופית הוא 2,000-4,500 ק"מ והנוסע הגיע ליעדו באיחור של עד 5 שעות משעת ההגעה המקורית.
- מרחק הטיסה החלופית הוא מעל 4,500 ק"מ והנוסע הגיע ליעדו באיחור של עד 6 שעות משעת ההגעה המקורית.
נקודה חשובה: לא ניתן לקבל פיצוי כספי על טיסה שהתעכבה בין התאריכים 1.3.2020 ועד 6.7.2021 בשל משבר הקורונה ופגיעתו בענף התעופה המקומי והעולמי. כמו כן, אם הנוסע קיבל הודעה על ביטול או עיכוב הטיסה 14 ימים מראש, הוא לא יהיה זכאי לפיצוי.
אי הזכאות לפיצוי כספי מתקיים גם אם הוצע כרטיס חלופי שבעה ימים ממועד הטיסה, לטיסה אחרת שתמריא עד שעתיים לפני מועד הטיסה המקורי ושתנחת תוך ארבעה שעות לכל היותר ממועד הנחיתה המקורי.
במקרה לדוגמה, שני חברים וחיילים משוחררים שטסו מישראל לבואנוס איירס, תבעו את חברת התעופה בגין איחור של כמעט 24 שעות בהמראה. בית המשפט פסק פיצוי של 3,000 שקלים לכל אחד מהם, בהינתן משך האיחור ומרחק הטיסה הגדול (מעל 4,500 ק"מ בהתאם לנוסחת המרחק לעיל).
פיצוי על עיכוב בטיסה גם בטיסות פנים
גם כאשר העיכוב היה בטיסת פנים לדוגמה: תל אביב (שדה דב), חיפה או נתב"ג קיימת זכאות לפיצוי כספי. הזכאות לפיצוי באיחור בטיסת פנים מתרחש ככל שהטיסה התעכבה בארבע שעות לפחות ממועד ההמראה המקורי ובסכומים הבאים:
- טיסות שהתעכבו בקו שבין תל אביב (שדה דב), נמל התעופה בן גוריון או חיפה לבין אילת – יפוצו ב-270 ₪.
- טיסות שהתעכבו בקו שבין תל אביב (שדה דב), עין יהב וראש פינה (מחניים) – יפוצו ב-160 ₪.
- טיסות שהתעכבו בכל קו אחר – יפוצו ב-220 ₪.
העבירו אתכם למחלקה אחרת כתוצאה מעיכוב הטיסה? גם הפעם אתם זכאים לפיצוי!
לא פעם מגלים הנוסעים שבנוסף לאיחור שחל בטיסה שלהם, כעת בשל תנאי הטיסה החדשים הם "שודרגו" או "שונמכו" במחלקת הטיסה שיועדה להם. אם חברת התעופה שידרגה נוסע שטיסתו התעכבה ממחלקה נמוכה למחלקה גבוהה יותר, אין לדרוש ממנו תשלום נוסף. אך אם קרה ההיפך וחברת התעופה העבירה נוסע ממחלקה גבוהה לנמוכה יותר, עליה לשלם לו פיצוי כספי.
נוסעים שהועברו ממחלקה ראשונה למחלקת עסקים זכאים להחזר של 60% ממחיר הכרטיס ששילמו. אם ההעברה התרחשה ממחלקת עסקים לתיירים, יתקבל החזר של 80% ממחיר כרטיס הטיסה ששולם. ומה אם הועבר נוסע ממחלקה ראשונה למחלקת תיירים? במקרה כזה, חברת התעופה תפצה ב-90% מערך כרטיס הטיסה ששולם.
פיצוי בסך 100% מערך הכרטיס ששולם יינתן לנוסעים בטיסה של 4,500 ק"מ ומעלה, שהועברו בעקבות האיחור ממחלקת עסקים/ מחלקה ראשונה למחלקת תיירים.
מתי לא יתקבל פיצוי על איחור בטיסה?
עיכוב בטיסה לא מזכה בפיצוי ככל שניתנה לגביו הודעה מראש לפחות 14 ימים לפני הטיסה או ככל שהנוסע הגיע למרות הכל ליעד שלו במועד המקורי שהופיע בכרטיס. בנוסף, ישנם מקרים שבהם לא קיימת חובת פיצוי כמו שביתה או השבתה, מצבי חירום כמו מלחמה או אסון טבע.
מניסיוננו הרב, חברות התעופה מסרבות לפצות נוסעים, כאשר אלו פונים לשירות הלקוחות, אך כאשר מוגשת תביעה הן נאלצות לשלם.
יתרה מכך, נוסעים שחוו עיכוב טיסה, פנו לחברת התעופה וסורבו שלא כדין, זכאים לפיצוי מוגדל ללא הוכחת נזק בסכום שיכול להגיע עד 11,540 ₪.
טיסתכם התעכבה או בוטלה בארבע השנים האחרונות יכול להיות שאתם זכאים לפיצוי בגין עיכוב טיסה?
עורך דין אשר רוטבאום הינו מתמחה בדיני תעופה אשר ייצג אלפי נוסעים נגד חברות תעופה ישראליות ונגד חברות תעופה זרות. כליטיגטור ומומחה בדין האזרחי-מסחרי, צבר עו"ד רוטבאום הצלחות משמעותיות ורבות, במסגרתן הביא לפיצוי כספי ללקוחותיו בהיקף מצטבר של למעלה מ-10 מיליון שקלים!
מעוניינים שנבדוק את זכאותכם פיצוי על עיכוב בטיסה? מלאו את הפרטים בטופס ואנו נדאג להעריך את סיכויי התביעה.