חוק ביטול טיסה

הטיסות שעליהן חל חוק בטיול טיסה כוללות טיסה מישראל לחו"ל או מחו"ל לישראל כולל טיסות עם עצירת ביניים. החוק חל גם על טיסות שכר וטיסות המוזמנות כחלק מחבילת תיור. כמו כן, החוק חל גם על טיסות פנים ארצית בהן, נקודת המוצא והיעד הסופי הם בתחומי מדינת ישראל. על החוק ומשמעויותיו נרחיב בהמשך המאמר.

 

מטרת חוק ביטול טיסה

חוק ביטול טיסה ידוע גם בכינוי חוק טיבי על שם יוזם החוק אשר נחקק בשנת 2012. מדובר על חוק צרכני חשוב ביותר שנועד להסדיר פיצוי כספי וסיוע למי שהונפק להם כרטיס טיסה ולא עלו לטיסה במועד הנקוב להם בכרטיס בשל נסיבות שאינן תלויות בהם. בחוק נקבע כי במקרה של עיכובי וביטול טיסות, חברות התעופה מחויבות לספק לנוסעים הטבות שונות בהתאם למשך זמן ההמתנה.

סוגי הפיצוי בחוק

במקרה של ביטול טיסה או איחור לטיסה, חברות התעופה חויבו לספק מזון ולינה במלון במקרים של עיכובים ואיחורים משמעותיים. חוק ביטול טיסה קובע, כי לנוסע שהונפק כרטיס טיסה לטיסה אשר המריאה באיחור של מעל שעתיים, יהיה זכאות לקבל ללא תשלום ממפעיל הטיסה המאחרת משקאות, מזון ושירותי תקשורת.

איחור של בין 5 שעות ל-8 שעות

בחוק ביטול טיסה נקבע, כי במידה והטיסה המריאה באיחור של בין 5 ל- 8 שעות מהמועד שנקבע ברכישת הכרטיס, הנוסע יהיה זכאי להשבת התמורה המלאה של כרטיס הטיסה או לחילופין לכרטיס חלופי והכל לפי בחירתו. במידה והוצע לנוסע כרטיס חלופי לטיסה שאמורה להמריא ביום שלמחרת והוא בחר בכך, הוא יהיה זכאי גם לשירותי לינה והסעה. חשוב לציין, כי במידה והנוסע בחר בכרטיס טיסה חלופי והוא ניצל אותו, הוא לא יהיה זכאי גם להשבת התמורה.

 

חוק ביטול טיסה
חוק ביטול טיסה

עיכוב מעל 8 שעות

במקרה והטיסה המוזמנת התעכבה מעל ל- 8 שעות בהתאם לחוק ביטול טיסה, הדבר ייחשב ל"טיסה שבוטלה". נוסעים שטיסתם בוטלה בהתאם להגדרת החוק יהיו זכאים לקבל שירותי סיוע ללא תשלום לרבות עבור מזון ומשקאות, שירותי הסעדה, אירוח בבית מלון ושתי שיחות טלפון. בנוסף הם יהיו זכאים לקבל את השבת עלות כרטיס הטיסה או כרטיס טיסה חילופי לבחירתם.

בנוסף לכל אלה, חוק ביטול טיסה קובע כי על חברות התעופה יהיה לשלם פיצוי כספי ללא קשר לעגמת הנפש או הנזק שנגרם לנוסע כשגובה הפיצוי נגזר מהמרחק שבו הטיסה שבוטלה בהתאם לפירוט בטבלה הבאה:

מרחק בין  היעדים: גובה הפיצוי: דוגמה:
כאשר המרחק בין נקודת המוצא לנקודת היעד הוא עד 2,000 ק"מ הפיצוי הוא 1,440 ₪ (לדוגמה: תל אביב – אתונה / לרנקה וכד')
כאשר המרחק בין נקודת המוצא לנקודת היעד הוא מעל 2,000 ק"מ ומתחת ל- 4,500 ק"מ הפיצוי הוא 2,310 ₪ (לדוגמה: תל אביב – ברלין / לונדון וכד')
כאשר המרחק בין נקודת המוצא לנקודת הועד הוא מעל 4,500 ק"מ הפיצוי הוא 3,460 ₪ (לדוגמה: תל אביב – בנגקוק /ניו יורק וכד')

סירוב להטיס נוסע

כאשר חברת תעופה מסרבת להעלות את הנוסע למרות שהונפק לו כרטיס טיסה בעקבות רישום יתר, כלומר נמכרו לטיסה יותר כרטיסים מאשר מספר המושבים בכלי הטיס וכולם התייצבו לטיסה. במקרה כזה, הנוסע שלא היה מוכן לוותר על מקומו, יהיה זכאי לפיצוי כספי ללא הוכחת נזק בהתאם לחוק ביטול טיסה.

יצוין, כי התופעה של רישום יתר הינה לגיטימית לכשעצמה ומותרת על פי הדין הבינלאומי בשל הצפי לביטולים מצד הנוסעים, אך מחייבת את מפעיל הטיסה בפיצוי והטבות לנוסע בהתאם לחוק כפי שהסברנו לעיל.

פטור מפיצוי מכוח חוק בטיול טיסה

במסגרת חוק ביטול טיסה נקבעו מספר חריגים בהם לא יינתן הפיצוי הכספי. החריג המרכזי הוא כאשר חברת התעופה יכולה להוכיח שביטול הטיסה לא היה בשליטתה והוא נגרם בשל נסיבות מיוחדות למרות שהיא עשתה כל אשר ביכולתה על מנת למנוע את ביטול הטיסה בשל אותן הנסיבות. מדובר בניסוח ערטילאי שעל חברת התעופה לשכנע את בית המשפט שהיה עשתה הכל, לרבות ניסיון חכירת כלי טיס אחר על מנת שלא לבטל את הטיסה.

האם קיימת זכאות לפיצוי פיצוי במידה והטיסה בוטלה כתוצאה ממלחמת "חרבות ברזל"?

ביום 10.2.25, אישרה הכנסת בקריאה שנייה ושלישית את חוק שירותי תעופה (פיצוי וסיוע בשל ביטול טיסה או שינוי בתנאיה) (תיקון מס' 2 והוראת שעה – חרבות ברזל), התשפ"ה – 2025 וקבעה כי חברות התעופה יהיו פטורות מלפצות נוסעים בהתאם לתוספת הראשונה לחוק, בגין טיסות שבוטלו או התעכבו מעל שמונה שעות, במועדים הבאים:

7 באוקטובר 2023 ועד 30 בנובמבר 2023;

12 באפריל עד 18 באפריל 2024;

3 באוגוסט עד 8 באוגוסט 2024;

1 באוקטובר עד 5 באוקטובר 2024;

כלומר, אם חברת התעופה ביטלה את טיסתכם בתאריך שאינו נכלל ברשימה שלעיל, ייתכן מאוד שאתם זכאים לפיצוי כספי.

🎥בואו לצפות בראיון שלי לתכנית חיסכון

פטור מפיצוי עקב כוח עליון

כאמור, לא בכל מקרה של ביטול טיסה בהתאם להוראות חוק ביטול טיסה הנוסעים יהיו זכאים לקבל פיצויים כספיים מחברות התעופה. כאשר הטיסה בוטלה בנסיבות מיוחדות שלא היו בשליטת חברות התעופה יהיה פטור. מצב זה כולל ביטול טיסה בעקבות שביתה או השבתה המוגנות בהתאם לחוק. הדבר כולל שביתה של צוות חברת התעופה או הטייסים כמו גם השבתה של שירותי קרקע החיוניים לשם הפעלת הטיסות.

גם כאשר הטיסה בוטלה על מנת להימנע מחילול שבת או חג של חברת תעופה המקפידה על כך החברה תהיה פטור מפיצוי. נסיבות מיוחדות הפוטרות מפיצוי יכולות להיות גם אירועי מזג אוויר קיצוניים ונסיבות ביטחוניות מיוחדות לרבות מעשי חבלה, טרור או מלחמה כפי שפרצה במדינת ישראל ביום 7.10.23.

תקלות טכניות לא תמיד פוטרות מפיצוי

חברות התעופה  עושות שימוש נפוץ בטענה של תקלות טכניות על מנת לטעון לקיומן של  “נסיבות מיוחדות” שלא היו בשליטתן. בכל מקרה שכזה אין לקחת את טענות החברה כסוף פסוק ומומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום ולנסות לברר את הסיבה האמתית לביטול. חשוב לדעת כי במרבית המקרים תקלות טכניות אינן פוטרת את חברות התעופה מלשלם פיצויים בהתאם להוראות חוק ביטול טיסה (מצ"ב דוגמה לפסק דין נגד יונייטד איירליינס).

הודעה של שבועיים מראש

על פי חוק ביטול טיסה במידה ומפעיל הטיסה הודיע לנוסע 14 ימים לפני תאריך הטיסה המתוכנן על כך שהטיסה בוטלה או תתעכב בלמעלה מ-8 שעות, הנוסע לא יהיה זכאי לקבלת פיצויים.

גם כאשר מפעיל הטיסה הציע לנוסע עד 7 ימים טרם מועד הטיסה, כרטיס חלופי שמועד ההמראה בו הוא עד שעתיים לפני מועד הטיסה שהזמין ונחיתה ביעד הסופי תהא לא יותר מארבע שעות משעת הנחיתה המקורית, לא תתקיים זכאות לפיצוי.

טיסה שלא שולם עליה מחיר מלא

הנוסע לא יהיה זכאי לפיצויים מכוח חוק ביטול טיסה אם קיבל את הכרטיס ללא תשלום או בתעריף מיוחד אשר אינו ניתן לציבור הכללי במישרין או בעקיפין. דוגמאות לכרטיסים שאינם מזכים בפיצויי הן כאלה הניתנים לעובד חברת התעופה או בני משפחתו במסגרת הטבה של מקום העבודה, בין אם במחיר מוזל ובין אם ללא תשלום בכלל. במקרה כזה, גם אם הטיסה בוטלה, הנוסע לא יהיה זכאי לפיצוי כספי.

קבלת הפיצוי בפועל

כאשר הנוסע כבר הגיע לנמל התעופה ושם הודיעו לו שטיסתו עוכבה, עליו להתייצב בדלפק של מפעיל הטיסה בנמל התעופה, על מנת "לזכות" בהטבות שנקבעו בחוק בכל הנוגע מזון, שתיה ושירותי תקשורת. לשם קבלת ההטבות יש להתייצב בדלפק הבידוק כ-3 שעות לפני מועד הטיסה אשר היה נקוב בכרטיס ואם לא נקבע מועד – 90 דקות לפחות לפני מועד ההמראה.

אפשרויות לקבלת החזר כספי לאחר ביטול טיסה

במידה והטיסה התעכבה מעל 5 שעות ומתחת ל-8 שעות, או שהטיסה בוטלה ונוסע החליט כי הוא איננו מעוניין לטוס ולכן הוא מבקש לקבל את כספו בהתאם להוראות החוק,  הוא זכאי לקבל את כספו מחברת התעופה או מארגן הטיסה  תוך 21 ימים מהיום שפנה בכתב.

פנייה בכתב ובדואר רשום לצורך קבלת הפיצוי הכספי

כאשר הטיסה בוטלה או התעכבה ביותר מ-8 שעות, על הנוסע לפנות בדרישה בכתב אל מפעיל הטיסה על מנת לקבל את הפיצויים. מפעיל הטיסה נדרש על פי חוק ביטול טיסה לשלם לנוסע את הפיצוי הכספי בתוך 45 ימים מעת שהנוסע פנה אליו בכתב. כפי שיודע היטב כל עורך דין דיני תעופה מומלץ להגיש את בקשת הפיצוי בדואר רשום או בדואר אלקטרוני ולוודא שאכן הגיע.

על פי החוק, הנוסע יכול לפנות לסוכנות הנסיעות שממנה רכש את הכרטיס והיא מחויבת לסייע לו בקבלת הפיצוי ולפנות לשם כך בעצמה אל מפעיל הטיסה, בדרישה למימוש זכויותיו של הנוסע.

ריינאייר ביטול טיסות

אם טיסתכם עם ריינאייר בוטלה, נדחתה או גרמה לכם לנזק – אל תוותרו על הזכויות שלכם. חשוב לדעת שגם כשמדובר בחברת תעופה זולה (Low Cost) כמו ריינאייר, היא עדיין כפופה לחוק ולדינים החלים על ביטולי טיסות, עיכובים ונזקי גוף. לחצו כאן ובדקו את זכאותכם לפיצוי – ללא התחייבות וללא עלות.

סיכום חוק ביטול טיסה

לסיכום הנושא, במאמר זה דנו בהרחבה בחוק ביטול טיסה ובסוגי הפיצויים וההטבות שניתן לתבוע מכוחו. במידה וטיסתכם עוכבה או בוטלה במהלך 4 שנים האחרונות צרו קשר עם משרדנו, על מנת לקבל את הפיצוי המקסימלי המגיע לכם בדין. המשרד ייצג עד כה אלפי נוסעים שניזוקו בטיסות ומביטולי טיסות וזכו לפיצוי כספי משמעותי.

חוק ביטול טיסה מאפשר לקבל הטבות ופיצויים בסכומים הקבועים מראש מבלי להידרש בהוכחת נזק מצדו של התובע. צרכן אשר נגרמו לו נזקים נוספים, מעבר לעצם ביטול הטיסה, רשאי לתבוע את חברת התעופה גם תביעה נזיקית בהתאם למשפט האזרחי בישראל, אך עליו להוכיח את נזקיו.

בטיסה מאירופה לישראל, חל הן הדין האירופי והן הדין הישראלי במקביל ולכן הצרכן רשאי לבחור בין תביעת פיצוי כספי על פי הדין הישראלי או על פי הדין האירופאי. עם זאת לא ניתן לתבוע בבית המשפט בישראל על פי הדין האירופאי.

במקרה של ביטול טיסה שנרכשה באתר ישראלי ולחברה אין נציגות בארץ התשלום עבור דמי הביטול יתבצע בהתאם לחוק הגנת הצרכן הישראלי. גם במידה ויש  קושי לאכוף את החוק כנגד חברת התעופה הסוכן הוא שאחראי לקיום החוק כאן בישראל.

בית המשפט קבע כי בעת ביטול עסקה צרכנית של כרטיסי טיסה ניתן יהיה לגבות דמי ביטול על כל כרטיס בנפרד. בהתאם לחוק דמי הביטול שניתן לגבות עבור ביטול עסקאות צרכניות של שירותי תעופה הם עד 5% משוויו של כל כרטיס או לחילופין  100 ₪ בעבור כל כרטיס שמבוטל.

חישוב מרחק טיסה בחינם
רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?
אהבתם? שתפו!
מידע נוסף סביב הנושא
פיצוי על עיכוב בטיסה

פיצוי על עיכוב בטיסה: מה מגיע לכם? האם עוכבתם בטיסה? ייתכן שאתם זכאים לפיצוי כספי. כל נוסע שנוסע במטוס ומסיבה כזו או אחרת חווה עיכוב

קרא עוד »
תביעה נגד חברת תעופה זרה

מעוניינים להגיש תביעה נגד חברת תעופה זרה בשל ביטול טיסה? מחפשים עורכי דין תביעות נגד חברות תעופה? הגעתם למקום הנכון! במידה והטיסה שלכם בוטלה באופן

קרא עוד »
אי הגעה לטיסה – NO SHOW

אי הגעה לטיסת חזור (NO SHOW) – מהן הזכויות שלכם? אם החמצתם טיסת קונקשן או לא התייצבתם לטיסה מסיבה כלשהי, ייתכן שחברת התעופה ביטלה את

קרא עוד »